Kristijan Curavić

kristijan curavic

Datum rođenja: 1974. godine
Mjesto rođenja: Hrvatska
Nadimak: Kike

Biografija

Kristijan "Kike" Curavić je poznati hrvatski svjetski rekorder u ronjenju na dah, koji je postao znan javnosti po tome što je u vezi sa jednom od najprivlačnijih hrvatica a to je Nikolina Pišek.

Kristijan je odrastao je na malenom otoku Krapnju u Šibenskom arhipelagu, a već je dugi niz godina živio u Norveškoj. Stanovnici krapnja živjeli su i žive od ronjenja u svrhu skupljanja morskih spužvi. Prvi pisani dokumenti o skupljanju spužava datiraju još iz 1522., kada je i počelo spužvarstvo na Krapnju. Kike je odrastao među spužvarima nasljeđujući njihovu ronolačku tradiciju.

Njegov prvi susret s morem skoro je završio incidentom. Kada su mu bile četiri godine, igrajući se ma molu, izgubio je ravnotežu i pao u more. Srećom, je jedan starac spazio ga je kako leži na dnu i spasio ga izvukavši ga iz mora. Do danas ostali su bliski prijatelji.

Ubrzo nakon incidenta, Kike počinje učiti plivati i tu počinje prisni odnos između dječaka i mora. Vrlo brzo otkriva da je plivanje ispod površine lakše i mnogo zabavnije negoli plivanje na površini. S pet godina Kike od majke dobiva svoju prvu masku i peraje, a u dobi od deset godina već je mogao zadržati dah dulje od tri minute i roniti do dubine od 15 metara. S jedanaest godina Kike s majkom seli u Oslo. Bila su to teška vremena za dječaka odvojenog od prijatelja i od mora. Sanjao je o praznicima na Krapnju gdje će moći ponovo roniti.

Čak niti ledene norveške zime nisu spriječile Kiku da roni. Uskoro je otkrio ronjenje ispod leda. Kike je postavio tri uzastopna svjetska rekorda u ronjenju na dah ispod leda. Odlučan je u namjeri da postane najbolji ronilac na svijetu, a njegov je cilj oboriti sve svjetske rekorde u ronjenju na dah.

Slike

kristijan curavic 1 kristijan curavic 2 kristijan curavic 3 kristijan curavic 4 kristijan curavic 5

Video

Posted in


Anoniman (not verified) | Fri, 2009-03-27 12:50

jel možda po tome što je rekorder u ronjenu na dah i...HRVAT JE!!!!!!A ako ga neznaš onda stvarno nemam riječi
»

ucenik (not verified) | Wed, 2008-10-08 20:15

kike je legenda samo takva ljudina ipo zafrkant. pozdrav

»

Anonymous (not verified) | Sun, 2008-08-10 09:58

ronioc je matune

»

Anonymous (not verified) | Tue, 2008-07-08 09:36

a po cem je taj kristijan poznat osim što je dečko od Nikoline Pišek?

»

Političke Zvijezde